İş'te Gündem

2025'te dolar ne kadar olacak?

S&P Global ekonomideki kademeli dengelenmeyle birlikte Türk bankalarındaki dengesizliklerin terse dönmesi beklediğini söyledi. S&P'nin yayınladığı notta ayrıca dolar/TL tahminine de yer verildi.
2025'te dolar ne kadar olacak?
Haberler / İŞTEFİNANS
11 Mayıs 2024 Cumartesi 09:54

S&P Global'ın dün yayınladığı Türk bankalarına ilişkin notunda, ekonomideki kademeli dengelenme süreciyle birlikte Türk bankalarındaki dengesizliklerin tersine dönmesinin beklendiği ifade edildi. Ayrıca, notta para politikasının bir süre daha sıkı tutulacağı vurgulanarak, bu durumun bankaların aktif kalitesini olumsuz etkileyebileceği belirtildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, dolar/TL'nin 2025 yılı sonunda 43 lira seviyesine çıkmasını beklediğini açıkladı.

S&P Global, Türkiye'de para politikasının bir süre daha sıkı tutulmasının, bankaların aktif kalitesini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Rapora göre, bankaların yurtdışından finansman sağlama yeteneğindeki iyileşmenin Türk Lirası'na olan güvensizliği aşmak için yetersiz olabileceği vurgulandı.

Ayrıca, S&P Global, nominal kredi büyümesinin 2024'te yavaşlayarak reel bazda daralmaya işaret edebileceğini öngörmekte ve ekonomik büyümenin 2022-2023'teki yüzde 5 seviyelerinden yüzde 3'e düşeceğini tahmin etmektedir.

Bu senaryoya göre, S&P Global, 2025 yılı sonunda dolar/TL'nin 43 lira seviyesinde olacağını öngörmektedir.

S&P Global'ın yayınladığı notta ayrıca, yurtiçi yerleşiklerin Türk Lirası'na olan güven eksikliğinin bankaların dış finansmana erişimindeki olumlu etkilerini gölgede bırakabileceğine dikkat çekildi.

Nominal kredi büyümesinin ise bu yıl yüzde 40'lara doğru yavaşlamasının beklendiği ve bu durumun reel bazda bir daralmaya işaret edebileceği belirtildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem